14 makanan mengejutkan yang mengandungi produk haiwan

Jika anda seorang vegetarian atau vegan, anda tahu makanan yang jelas untuk dielakkan - tidak ada kekeliruan di mana stik itu berasal. Tetapi bahan makanan lain tidak begitu jelas.

Label makanan boleh mengelirukan atau bahkan mengelirukan, dan beberapa makanan yang kelihatan bebas daging boleh mengandungi produk haiwan tersembunyi.

Lihatlah senarai makanan kami yang tidak vegetarian atau mesra-vegan.

Bagel dan produk roti

Banyak produk roti mengandungi asid amino yang dikenali sebagai L-cysteine, yang digunakan sebagai agen pelembut. L-cysteine ​​berasal dari rambut manusia atau bulu unggas, dan ia boleh didapati di banyak produk jenama terkenal. Perniagaan yang mengakui mereka telah menggunakan L-cysteine ​​termasuk Lender's, Einstein Bros., McDonald's dan Pizza Hut.

Bir dan anggur

Isinglass, sejenis bahan seperti gelatin yang dikumpulkan dari pundi-pakan ikan air tawar seperti sturgeon, digunakan dalam proses klarifikasi banyak bir dan wain. Ejen lain yang digunakan untuk proses fining termasuk albumen putih telur, gelatin dan kasein. Untuk memeriksa sama ada bir atau wain adalah vegan, lihat panduan definitif ini.

Gula-gula

Banyak makanan mengandungi gelatin, protein yang berasal dari kolagen dalam tulang lembu atau babi, kulit dan tisu penghubung. Ia sering digunakan sebagai penebalan atau penstabil agen dan boleh didapati dalam pelbagai gula-gula, termasuk Altoids, gula-gula gula-gula dan permen Starburst, antara lain.

Juga, banyak permen merah mengandungi pewarna yang terbuat dari ekstrak daging kering dari pepijat Coccus cacti. Bahan ini sering disenaraikan sebagai asma carmine, cochineal atau carminic. PETA mengekalkan senarai gula-gula tanpa haiwan.

Pengantin Caesar

Kebanyakan salad dressing Caesar mengandungi pes teri, tetapi terdapat jenama vegetarian yang ada, jadi pastikan anda membaca label sebelum anda mencurahkan.

Jell-O

Pengetahuan umum bahawa Jell-O mengandungi gelatin, tetapi adakah anda tahu bahawa anda boleh membuat vegan Jell-O dengan menggunakan agar-agar, bahan gelatin yang terbuat dari alga? Berikut adalah resep vegan jello kami.

Marshmallows

Adakah anda tahu apa jenis marshmallows yang anda sedang membakar? (Foto: Dmitry Sheremeta / Shutterstock)

Gelatin menyerang sekali lagi, tetapi bernasib baik, anda boleh membuat marshmallow vegan anda sendiri dengan agar-agar, jadi anda tidak akan terlepas pada mana-mana kebaikan s'mores gooey.

Bukan krim pemerah tenusu

Walaupun ia tidak mempunyai tenusu dalam namanya, banyak krim seperti ini mengandungi kasein, protein yang berasal dari susu.

Omega-3 produk

Banyak produk dengan label yang membekalkan bahan-bahan yang sihat hati mereka mengandungi asid lemak omega-3 yang diperoleh daripada ikan. Sebagai contoh, Tropicana's Hearth Label jus oren yang sihat menyenaraikan tilapia, sardin dan ikan bilis sebagai bahan.

Kacang tanah

Sesetengah jenama kacang, seperti kacang tanah kering kacang panggang, juga mengandungi gelatin kerana bahan itu membantu garam dan rempah lain mematuhi kacang.

Kerepek kentang

Sesetengah cip kentang berperisa, terutama yang dimasak dengan keju serbuk, boleh mengandungi kasein, whey atau enzim yang berasal dari haiwan. PETA mengekalkan senarai snek mesra-popular yang popular.

Gula halus

Anda tidak benar-benar ingin tahu apa yang membuat gula putih halus. (Foto: Gambar buatan tangan / Shutterstock)

Gula tidak semulajadi putih, jadi pengeluar memprosesnya menggunakan char tulang, yang terbuat dari tulang lembu. Untuk mengelakkan gula yang ditapis dengan bon tulang, beli gula tanpa gula atau beli dari jenama yang tidak menggunakan penapis tulang-char.

Kacang refried

Ramai kacang kaleng dalam tin dibuat dengan lemak terhidrogenasi, jadi semak label untuk memastikan anda membeli kacang vegetarian.

Makanan berperisa vanila

Walaupun jarang berlaku, sesetengah makanan berperisa dengan Castoreum, rembesan dubur berang. Seperti yang kasar pada bunyi itu, FDA mengklasifikasikannya sebagai GRAS, atau "umumnya diiktiraf sebagai selamat, " dan Castoreum biasanya disenaraikan sebagai "perisa semulajadi." Aditif paling sering digunakan dalam barangan bakar sebagai pengganti vanila, tetapi ia juga digunakan dalam minuman beralkohol, puding, ais krim, gula-gula dan permen karet.

sos Worcestershire

Sos popular ini dibuat dengan ikan teri, tetapi jenama mesra vegetarian boleh didapati.

Artikel Berkaitan