8 perkara yang anda tidak tahu mengenai wombat

Wombats adalah marsupial yang hanya terdapat di Australia, tetapi haiwan yang pendek dan berkaki tinggi jarang dipandang sama seperti haiwan asli lain seperti koalas dan kanguru.

Walau bagaimanapun, makhluk-makhluk yang menggemari ini patut mendapat pengiktirafan yang sangat berharga. Untuk menghormati marsupial yang kurang dihargai ini, terdapat lapan perkara yang anda tidak tahu mengenai wombat.

1. Terdapat tiga spesies wombat: wombat biasa, wombat berbulu utara berbulu dan wombat berbulu selatan. Walaupun terdapat beribu-ribu wombat yang berbulu dan berbulu di tengah-tengah di alam liar, wombat berbulu berambut utara secara kritikal terancam.

2. Apabila datang ke perkawinan, wanita berambut lebat di selatan cenderung menggigit bagian bawah lelaki ketika mereka paling subur. Penyelidik berharap penemuan baru-baru ini akan membantu usaha pembiakan tawanan untuk memastikan kelangsungan hidup spesies.

Wombats lebih suka tinggal di kawasan hutan, berhampiran kawasan pantai di Australia. (Foto: Charles Meeks [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

3. Kebanyakan orang Australia tidak pernah melihat wombat di alam liar kerana haiwan menghabiskan sebahagian besar jam siang di burrows mereka.

4. Walaupun badan-badan mereka yang luas dan kaki yang gemuk memberi mereka kemunculan bergerak lambat, wombat dapat berlari hingga 25 mph dalam jarak pendek.

Wombats menghabiskan antara tiga hingga lapan jam sehari makan. (Foto: Andy Tyler [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

5. Wombats menghasilkan pelet berbentuk kubus berbentuk kubus. Bentuk yang aneh adalah hasil kekeringan najis haiwan. Wombat dikenali kerana mempunyai kotoran yang paling teruk pada mana-mana mamalia, hasil daripada proses pencernaan yang lama, yang boleh mengambil masa 14 hingga 18 hari. Proses yang panjang ini membolehkan wombat menyerap jumlah nutrien maksimum dari makanan mereka. Dinding usus mereka juga memainkan peranan. Dinding menghulurkan tidak sekata kerana kotoran bergerak perlahan - oleh itu menyebabkan kotoran menjadi berbentuk kubus.

6. Cengkerang mereka tidak pernah berhenti berkembang - jenis seperti babi guinea - dan wombats mengekalkan gigi mereka dengan panjang yang sesuai dengan menanam rumput, kulit dan akar.

Tempoh kehamilan adalah hanya antara 20 hingga 22 hari. (Foto: Will Keightley [CC BY-SA 2.0] / Flickr)

7. Walaupun marsupial lain mempunyai kantung yang terbuka di bahagian atas ke arah kepala ibu, wombat mempunyai kantung ke belakang. Wombat adalah haiwan burrowing, jadi poket yang menghadap ke belakang menghalang tanah daripada jatuh ke atas anaknya.

8. Wombats mahir dalam terowong. Selalunya rangkaian burrows - dipanggil warrens - digunakan oleh haiwan lain yang mencari tempat perlindungan di bawah tanah. Mereka baru-baru ini mendapat perhatian untuk berkongsi rumah mereka, walaupun secara tidak sengaja, dengan haiwan melepaskan tembikar di Australia.

Pintu masuk rumah mereka sering cukup besar untuk satu haiwan. Apabila seekor haiwan seperti dingo menyerang wombat, marsupial hanya berbalik dan menggunakan bahagian belakangnya sebagai perisai. Rumput haiwan ditutup dengan kulit tebal, keras, dan wombat mempunyai ekor yang sangat kecil, menjadikannya sukar untuk dimakan.

Semak lebih banyak gambar di bawah untuk melihat bagaimana wombat comel.

Wombat menghisap botol. (Foto: notmerely [CC BY 2.0] / Flickr)

Seorang ibu dan bayi wombat. (Foto: Jurulatih Stonestreet [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

Hanya wombat berjalan melalui paip. (Foto: Maarten Danial [CC BY-ND 2.0] / Flickr)

Nota editor: Artikel ini telah dikemas kini dengan maklumat baru sejak asalnya diterbitkan pada bulan Oktober 2014.

Artikel Berkaitan