Fakta mengejutkan mengenai spesies kucing besar kegemaran kami

Daripada pemangsa yang ditemui di seluruh dunia, beberapa yang paling elegan dan cantik adalah kucing besar. Anda mungkin dapat mengenali spesies ini pada pandangan pertama, tetapi berapa banyak yang anda tahu tentangnya? Dari cheetah cepat ke harimau yang kuat, setiap spesies mempunyai sifat dan sifat yang membuat mereka menonjol dari yang lain. Inilah dos trivia yang menarik tentang felid yang sangat disayangi ini.

Cheetahs

Coklat cheetah dilahirkan dengan "mantel, " panjang bulu di belakang mereka yang membantu mereka bersembunyi di rumput. (Foto: Philip J. Briggs / Panthera)

1. Cheetah mampu bergerak dari sifar hingga 40 batu sejam dalam hanya beberapa langkah, dan boleh mencapai 60 batu sejam dalam hanya tiga saat. Itulah kuasa letupan yang akan meninggalkan kebanyakan kereta di dalam habuk. Kelajuan atas cheetah telah mencatatkan kelajuan 64 mil per jam.

2. Satu spesies cheetah pernah ditemui di Amerika Utara. Walaupun ia telah pupus hari ini, bukti kewujudannya kekal dalam spesies moden: pronghorn. Adalah dipercayai bahawa kumbang yang sangat cepat ini, yang dapat mengekalkan kelajuan 30 mil per jam untuk batu pada akhir, berkembang pesat dan ketahanan sebagai cara untuk melarikan diri dari pemangsa cheetah purba mereka.

3. Cheetah adalah hebat dengan mendapatkan sedikit air. Mereka hanya perlu minum setiap tiga atau empat hari.

4. Walaupun cheetah cepat, mereka bukan pemburu yang sempurna. Hanya kira-kira separuh daripada cubaan membunuh mereka berjaya. Usaha untuk menangkap mangsa hanya dalam masa 20-60 saat, tetapi sangat intensif tenaga, jadi setiap membunuh yang tidak disengajakan adalah tenaga yang terbuang besar.

5. Walaupun spesis adalah berjuta-juta tahun, populasi cheetah telah mengalami penurunan dramatik pada abad yang lalu. Terdapat lebih 100, 000 cheetah pada tahun 1900, tetapi hanya dianggarkan 9, 000-12, 000 yang tinggal di alam liar hari ini, dengan hanya tinggal 200 orang di Iran.

Cougars

Cougars terkenal kerana sukar difahami, kemahiran yang mereka perlukan sejak mereka memusnahkan pemangsa. (Foto: Brad Boner / Panthera)

1. Cougar mempunyai Rekod Dunia Guinness untuk spesies haiwan dengan nama yang paling banyak. Ia mempunyai lebih daripada 40 nama dalam bahasa Inggeris sahaja, termasuk singa gunung, puma, catamount, kucing hantu, pelukis, kucing bayang-bayang, panther dan perompak gunung.

2. Cougar tidak boleh mengaum. Sebaliknya ia membuat bunyi kiringan atau yowling apabila perlu bersuara. Dan tentu saja ia mempunyai purr yang hangat.

3. Cougars adalah pemangsa serangan hendap, sering bersembunyi sehingga mangsa berada dalam jangkauan dan membuat lompatan kuat. Strategi ini telah membantu menjadikan keupayaan melompat spesies yang luar biasa. Kucing boleh melompat 15 kaki tinggi dalam lompatan tunggal, dan mereka boleh mengosongkan jarak 40 kaki terutama jika melompat dari sudut pandang di atas mangsa mereka.

4. Walaupun haiwan seperti rusa adalah ruji untuk pemain-pemain, apabila makanan tidak mencukupi, mereka dapat menangkap apa saja yang boleh dimakan, termasuk serangga.

5. Cougar populasi kebanyakannya stabil, tetapi terdapat satu subspesies yang sangat terancam. Panther Florida hanya mempunyai kira-kira 100 individu yang tinggal.

Cougars biasanya mempunyai litters dua hingga empat cubs yang tinggal dengan ibu mereka sehingga mereka berusia sekitar 1.5-2 tahun. (Foto: Mark Elbroch / Panthera)

Jaguars

Jaguars terdapat di Amerika Tengah dan Selatan. Mereka pernah menjelajah bahagian Amerika Utara sejauh utara sebagai Grand Canyon. (Foto: Luke Hunter / Panthera)

1. Jaguars mempunyai tanda unik berbanding dengan kucing lain, dan mereka mempunyai bintik-bintik di tempat. Sebenarnya, mereka tidak dipanggil "tempat" melainkan "roset" kerana setiap tanda kelihatan seperti mawar, dengan tanda gelap luar dan tempat yang lebih terang dalam tanda gelap itu.

2. Jagu biasanya digunakan di seluruh Amerika Selatan, Amerika Tengah, dan sejauh Amerika Utara sebagai Grand Canyon. Walau bagaimanapun, bilangan mereka telah dihancurkan oleh kehilangan habitat dan memburu. Kini terdapat kurang daripada 15, 000 jagung liar, dan mereka dianggap spesies terancam.

3. Kucing terkenal kerana tidak menyukai air, tetapi jaguar memalingkan stereotaip itu di kepalanya. Kucing besar ini menikmati air dan berenang, bermain, berburu dan juga ikan di sungai dan sungai. Terdapat akaun sejarah yang jaguar merosot ekor mereka di sungai untuk menarik ikan!

4. Jaguars mempunyai rahang terkuat dari mana-mana spesies kucing dan boleh digigit dengan 2, 000 pon berkuat kuasa. Ini cukup untuk menembusi cengkerang penyu dan mudah mengetuk melalui tulang. Gigit mereka dua kali lebih kuat seperti singa; sebenarnya, jaguar adalah kedua hanya untuk hyena untuk gigitan terkuat semua mamalia.

5. Nama kucing besar ini berasal dari kata asli Amerika yaguar, yang bermaksud "dia yang membunuh dengan satu lompatan, " merujuk kehebatan dan kekuatan memburu binatang yang luar biasa.

Perangkap kamera membantu penyelidik mengkaji haiwan sukarela ini. (Foto: Panthera)

Leopards

Leopards kebanyakannya berburu semasa di atas tanah tetapi mereka berada di rumah di pokok. (Foto: Laila Bahaa El Din / Panthera)

1. Leopards boleh didapati di seluruh Afrika dan Asia, dan telah disesuaikan untuk berkembang dalam persekitaran yang pelbagai dari hutan-hutan yang tebal ke savannas berumput ke padang pasir.

2. Wanita boleh melahirkan pada bila-bila masa sepanjang tahun. The cubs - biasanya sampah dua - akan tinggal bersama ibu selama dua tahun sambil belajar memburu.

3. Walaupun harimau adalah yang terkecil daripada spesies kucing besar, mereka adalah pound-for-pound paling kuat. Benteng mereka, benteng yang kuat membolehkan mereka menyeret mangsa besar sehingga menjadi pokok untuk menghindarinya dari pemulung.

4. Leopards adalah oportunis dan akan makan kebanyakan perkara yang cukup dekat untuk ditangkap, termasuk babi liar, ular, monyet dan bahkan landak.

5. Terdapat sembilan subspesies dari macan tutul, yang semuanya hampir terancam, terancam atau kritikal terancam. Macan harimau Jawa hanya mempunyai kira-kira 250 individu yang tersisa, dan harimau Amur hanya mempunyai 20 individu yang tinggal di alam liar.

Titik harimau membantu mereka menggabungkan ke dalam persekitaran hutan mereka. (Foto: Christian Sperka / Panthera)

Singa

Singa lelaki tidak sering mengambil bahagian dalam pemburuan, tetapi mereka mendapat makanan mereka dengan menjadi pelindung utama kebanggaan itu. (Foto: Neil Midlane / Panthera)

1. Singa adalah satu-satunya spesies sosial keluarga kucing. Anggota kebanggaan singa biasanya sangat sayang dengan satu sama lain, dengan banyak memeluk dan menyatukan mereka yang sedang mereka berehat. Kebanggaan juga berfungsi sebagai satu pasukan untuk membawa mangsa, yang dikongsi bersama dengan seluruh kumpulan.

2. Selagi makanan berlimpah, singa betina akan tetap dengan kebanggaan di mana dia dilahirkan untuk sepanjang hidupnya. Walau bagaimanapun, lelaki biasanya meninggalkan mereka apabila mencapai kematangan, dipaksa oleh lelaki atau lelaki yang dominan. Bujang-bujang ini kadang-kadang membentuk gabungan kecil dua atau tiga, dan mencari kebanggaan lain untuk mengambil alih.

3. Singa singa boleh didengar sejauh 5 batu jauhnya.

4. Jika singa dan harimau kelihatan sama, itu kerana mereka. Sebenarnya badan mereka begitu serupa bahawa jika anda menyamar baju mereka, hanya pakar yang dapat memberitahu yang mana singa dan harimau itu.

5. populasi singa telah menurun sebanyak setengah sejak tahun 1950-an. Menurut Panthera, "Lions telah lenyap dari lebih 80 peratus daripada julat bersejarah mereka. Hari ini, kaji selidik terbaru menganggarkan bahawa terdapat kurang daripada 30, 000 singa yang hidup di alam liar di Afrika hari ini."

Perempuan dalam satu kebanggaan semua padang di dalam menjaga anak-anak, tidak kira siapa ibu biologi itu. (Foto: Nick Garbutt / Panthera)

Leopard salji

Macan harimau hidup dalam persekitaran yang melampau di pergunungan Tengah dan Asia yang sejuk dan lengang. (Foto: Christian Sperka / Panthera)

1. Leopard harimau mempunyai kaki depan yang lebih pendek daripada kaki belakang. Kaki depan (yang juga mempunyai kaki lebih besar daripada kaki belakang) membantu keseimbangan kucing dan tanah melompat lebih mudah. Sementara itu, kaki belakang yang lebih kuat, membantu kucing membuat lompatan yang mengagumkan, yang boleh sejauh 45 kaki! Ciri-ciri ini adalah keperluan untuk melompat di tebing gunung dan medan berbatu sambil mengejar mangsa yang sama tangkas.

2. Leopards salju tidak boleh mengaum. Sebaliknya, mereka mendesis, mewarisi, mengerang dan menggeram.

3. Walaupun harimau salju adalah kucing bersaiz sederhana, beratnya di antara 60-120 kilogram, ia masih dapat menurunkan mangsa tiga kali lebih berat dari dirinya sendiri.

4. Leopards salju boleh bergerak banyak batu dalam satu malam. The Snow Leopard Trust mendokumentasikan satu kucing yang mengembara sepanjang 27 kilometer dari gurun terbuka dalam satu malam. Kucing yang sama berjalan lebih daripada 93 batu dalam lima hari. Keupayaan mereka untuk melintasi jarak yang jauh membantu mereka bergerak di antara kawasan di mana mangsa boleh didapati, yang kadang-kadang jarang di habitat gunung sejuk mereka.

5. Leopard salji terancam, dengan hanya kira-kira 3, 500-7, 000 individu yang tersisa di alam liar. Mengepam nombor tepat adalah sukar kerana sifat sukar difahami spesies. Tetapi penyelidik tahu bahawa populasi adalah rendah dan menurun. Penangkapan ikan, kehilangan habitat, kehilangan mangsa kerana pencerobohan manusia, dan pembunuhan balas adalah semua ancaman kepada spesies.

Harimau

Harimau boleh memanjat pokok, tetapi mereka tidak begitu baik. Mereka berada dalam keadaan terbaik dengan empat kaki di atas tanah. (Foto: Nick Garbutt / Panthera)

1. Harimau adalah spesies kucing terbesar di dunia. Lelaki dari subspesies terbesar, harimau Siberia, beratnya di antara 400-675 paun pada bingkai berukuran 6-7.5 kaki panjang!

2. Walaupun harimau dipelihara dengan baik, senyap dan berkuasa, hanya kira-kira 1 dari 10 percubaan untuk menurunkan mangsa menjadi sukses. Untuk memastikan mereka mendapat yang terbaik daripada setiap membunuh, harimau boleh makan sebanyak 35-90 paun daging dalam satu duduk.

3. Harimau biasanya menyendiri tetapi ada laporan mengenai harimau yang melakukan perjalanan dalam kelompok. Dalam kebanyakan kes ini, harimau mungkin sama-sama datang bersama untuk pasangan atau entah bagaimana berkaitan seperti adik-beradik yang lebih tua masih dengan ibu mereka. Dalam sebarang kes, sekumpulan harimau dipanggil "coretan" atau "serangan hendap."

4. Harimau boleh dan melakukan purr. Tetapi ia bukanlah penderitaan yang kita biasa. Tidak seperti cat kucing kami, yang boleh bernafas semasa bernafas dan keluar, harimau hanya boleh mengolok apabila ia menghembuskan nafas. Sesetengah ahli biologi menegaskan bahawa ciri-ciri fizikal yang membolehkan harimau untuk meraung tidak memberi mereka kemampuan untuk menghidupkan, dan ketika ada perdebatan tentang kekhususan apakah bunyi mereka "menghitung" sebagai purring, kajian telah menyangkut teori mereka memang boleh purr, hanya berbeza.

5. Populasi harimau telah menurun pada kadar yang membimbangkan pada abad yang lalu. Walaupun terdapat kira-kira 100, 000 harimau sepanjang jangkauan mereka pada awal 1900-an, hari ini terdapat kurang daripada 3, 200 di alam liar. Dengan memburu kot dan bahagian badan lain yang digunakan dalam perubatan tradisional Cina (harimau tidak mempunyai ciri-ciri perubatan yang terbukti secara saintifik), kehilangan habitat dan pemecahan, dan pembunuhan balas oleh penduduk di kalangan ancaman teratas, harimau berisiko serius akan pupus. Tiga subspesies harimau telah punah dalam 80 tahun yang lalu sahaja.

Harimau muda boleh tinggal bersama ibunya selama 2, 5 tahun. (Foto: Nick Garbutt / Panthera)

Berkaitan dengan Tapak:

  • 9 video kucing besar yang bertindak seperti kucing rumah
  • Tonton: Kucing besar bertindak balas terhadap pantulan mereka
  • 15 spesies terancam masih dalam menu

Artikel Berkaitan